Hjälp:Wikiguide

Från Sveroks Wiki
Hoppa till: navigering, sök

På Sveroks Wiki hjälps vi åt att samla kunskap om Sverok, medlemsföreningarna, spelhobbyn och föreningslivet. På den här sidan kan du läsa hur du kan göra för att hjälpa till att fylla Wikin med innehåll.

Använda wikin

Logga in

För att kunna redigera och skapa sidor behöver du vara inloggad på Wikin. Klicka på knappen logga in längst upp till höger. Du loggar in med samma användarnamn och lösenord som du har på Sveroks forum. Om du inte har en användare kan du skapa en på forumet.

Redigera en sida

Om du hittar en sida som du vill ändra på klickar du på fliken redigera högst upp. Du får då upp en redigeringssida där du kan ändra sidans innehåll.

Under redigeringsrutan har du möjlighet att lägga till kategorier (se hjälpavsnitt nedan) och skriva en kommentar om din ändring. Vid mindre ändringar, t.ex. språkkorrigering, kan du kryssa i rutan mindre ändring. Du kan också välja att bevaka sidan, du kommer då att få ett meddelande om någon annan ändrar på sidan efter dig.

Förhandsgranska sidan innan du sparar och titta så att all formatering har blivit rätt!

Skapa en ny sida

För att skapa en ny sida söker du på sidans namn i sökrutan i vänsterkanten. Om sidan redan finns kommer du att hamna på den. Om sidan inte finns ännu kommer du att få möjlighet att skapa den. Klicka på skapa denna sida, därefter gör du precis som när man redigerar en sida.

Diskussionssidor

Varje sida har en tillhörande diskussionssida, som man kan använda för att skriva kommentarer om en text. Här kan man till exempel ifrågasätta innehållet, ge förslag på komplettering som man inte har tid eller kunskap att skriva själv eller debattera rubriksättningen. Du kommer till diskussionssidan genom att klicka på fliken diskussion högst upp. Det är god ton att signera sin text med namn och datum när man skriver på en diskussionssida.

Att flytta sidor

Ibland händer det att artiklar ligger under fel titel. I så fall klickar du bara på fliken flytta högst upp så kan du byta namn på sidan.

Redigeringsguide

Formatera text

På Wikin formaterar man texten genom att skriva vissa tecken.

 • Kursiv stil gör man genom att sätta dubbla apostrofer runt ordet eller frasen: ''Spela roll''. Resultatet blir så här: Spela roll. Ovanför redigeringsrutan finns en knapp med ett I (för italics, kursiv stil) som man också kan använda.
 • Fetstil skapas genom att ordet eller frasen markeras med tredubbla apostrofer: '''Spelförbundet'''. Resultat: Spelförbundet. Ovanför redigeringsrutan finns en knapp med ett B som man också kan använda.
 • Kursiv fetstil skriver man genom att omge ordet eller frasen med femdubbla apostrofer: '''''konfliktspel'''''. Resultat: konfliktspel.
 • Indrag får man med kolon (:) i början av raden.
Flera kolon efter varandra ger större indrag.
 • Punktlistor, som den här listan, skapas genom att raden börjas med en asterisk (*). Varje sådan rad blir en egen punkt.
  • Genom att använda flera asterisker efter varandra (**) får punkten större indrag.
 • Numrerade listor skapas genom att varje rad börjas med fyrkant (#).
 1. Fyrkanten måste vara först på raden. Skriv inget mellanslag före!
 2. Varje sådan rad får ett eget löpnummer.
 1. Kolon och indrag kan kombineras.
 • Stänga av wikikod gör man genom att omge dem med <nowiki> </nowiki>. Denna funktion är flitigt använd på den här sidan, för att åskådliggöra exempel.
 • Fixed width font skapas genom att börja en rad med mellanslag.
Detta gäller för hela raden, och även för annan formatering.
Man kan även placera texten innanför <code>dessa taggar</code>. Resultatet: dessa taggar

Länkar

 • Länkar till andra artiklar skapas genom att sätta dubbla hakparenteser runt sidans namn. Exempelvis [[Förbundsstyrelsen]]. Resultatet blir en länk till artikeln Förbundsstyrelsen, så här: Förbundsstyrelsen
 • Maskerade länkar [[Nina Högberg|Nina]] ger detta synliga utseende: Nina. Men länken leder till artikeln Nina Högberg.
 • Länka direkt till en underrubrik i en artikel: [[artikelns namn#delensnamn]]. Till exempel [[Anställda#Kontrolluppgifter|kontrolluppgifter vid anställning]] blir kontrolluppgifter vid anställning, där länken går till delen kontrolluppgifter i artikeln anställda.
 • Externa länkar går att skriva på ett par olika sätt. Genom att skriva in en hemsideadress blir den automatiskt en klickbar länk, t.ex. http://www.sverok.se/. Sätter du adressen inom hakparanteser såhär [http://www.sverok.se] blir resultatet [1]. Inom hakparanteser kan du istället maskera externa länkar så här [http://www.sverok.se Sveroks hemsida] med resultatet Sveroks hemsida.

Omdirigeringar

 • Ibland kan man vilja att två sidnamn ska peka till samma sida, för att inte ha två sidor som samma sak. Till exempel Förbundsstyrelsen och Sveroks styrelse. Då lägger man in en omdirigering. genom att på den ena sidan skriva #OMDIRIGERING [[Den andra sidans namn]]. Användare som går in på den första sidan kommer då automatiskt att hamna på den andra sidan.

Bilder

 • Ladda upp en ny bild gör man genom att skriva[[Fil:Bildensnamn.jpg|miniatyr|Bildtext]]. Filändelsen kan även vara ”.png” eller ”.svg” ifall det är en teckning eller karta. Var noggran med stora och små bokstäver! Bilden a.jpg är inte samma som a.JPG. Om bilden redan finns uppladdad någon annanstans på Wikin kommer den att visas på sidan. Om bilden inte finns klickar du på den röda länken för att komma till ett uppladdningsformulär.
  Miniatyr gör att bilden inte visas i fullstorlek. Om man klickar på bilden får man upp en större version av samma bild.
  Bildtexten är en beskrivande text som man skriver sist innanför hakparenteserna. Det går utmärkt att ha länkar i bildtexten.

Kategorier

 • Lägg till en artikel i en ämneskategori genom att lägga till texten [[Kategori:kategorinamn]] (där kategorinamn är namnet på kategorin) i en artikel, eller använd kategori-fältet som finns nedanför textredigeraren.
 • Sorteringsnyckel för artikeln används om man vill att artikeln skall sorteras annorlunda än efter dess artikelnamn. Använd [[Kategori:kategorinamn|sorteringsnyckel]] (där kategorinamn är kategorins namn och sorteringsnyckel är sorteringsvärdet). Sidan kommer då att sorteras efter sorteringsnyckeln istället för artikeltiteln.
 • Länkar till kategorier fås genom att inleda med ett extra kolontecken (:) i uttrycket: [[:Kategori:kategorinamn]].
 • Underkategorier får man genom att lägga kategorier (eller, i det här fallet, mer korrekt kategorisidor) i andra kategorier. Kategorisidor redigeras på samma sätt som vanliga artiklar. Lägg helt enkelt in [[Kategori:kategorinamn]] i kategoriartikeln så läggs kategorin in som underkategori till kategorinamn.

Samtliga existerande kategorier finns i Special:Kategorier.

Mallar

Mallar är ett sätt att skapa standardiserade meddelanden eller andra textavsnitt som man vill ska förekomma i många artiklar, och är ett utmärkt sätt att göra det lättare att navigera mellan närbesläktade artiklar. (Se till exempel Mall:Styrdokument)

För att lägga in en mall som redan existerar, skriv {{mallens namn}}. När du sparar texten förvandlas mallen till den text som finns angiven i mallen. (I redigeringsläge kan du se vad en mall som finns i en artikel heter.)

Innehållsförteckning

När en artikel har fyra eller fler rubriker får den automatiskt en innehållsförteckning. Om man vill ha en innehållsförteckning innan det finns fyra rubriker eller om man inte vill ha någon alls, kan man skriva:

 • __INNEHÅLLSFÖRTECKNING__ — om man vill lägga till en innehållsförteckning just här.
 • __INGENINNEHÅLLSFÖRTECKNING__ — om man inte vill ha någon innehållsförteckning.