Flock

Från Sveroks Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Flock är ett samlingsnamn för olika sorters korn eller pulver som används för att simulera ytlager när man bygger modellterräng. Det förekommer i en uppsjö olika material, både naturliga och konstgjorda. Flock lämpar sig väl för att ge modellterräng ett mer intressant utseende - vill man efterlikna naturen får man oftast ett bättre resultat genom att blanda flera olika sorters flock i flera olika färger i stället för att bara använda en enda sort eller färg.

Teknik

Flock fäster man enklast med lim. Tillverkare säljer gärna dyra spraylim eller speciallim, men det går minst lika bra med vanligt hederligt trälim som går att köpa på vilken bygghandel som helst. Man blandar då ut limmet med väldigt lite vatten (1 del vatten 10 delar lim) och penslar ut det på ytan som ska flockas. Sedan skakar man försiktigt ut flock över ytan.

Ett flockat figurspelsbräde
Det absolut bästa resultatet (om man försöker efterlikna någon slags gräs/natur) får man om man blandar olika sorters flock och olika färger. Man kan blanda näve för näve och behöver inte köra med samma blandning i varje näve

Om man utgår från en jämn grön skumplastflock och blandar in ljusare och mörkare grön flock, lite mörk- och ljusbrun så får man en ganska fin variation. Brädet till höger är flockat med ganska många olika sorters flock och rätt mycket variation. Vill man ha jämnare övergångar kör man enklast med färre färger, gärna nära varandra i färgskalan.

Om man flockar något som kommer utsättas för slitage, exempelvis ett helt spelbräde, så bör man även spraylimma ovanpå flocken för att den ska sitta riktigt ordentligt. Även här kommer man undan med trälim som man blandar 1:1 med vatten och sprayar på med en vanlig blomspruta. Det kan hända att det blir vita prickar på brädet när ni gör detta - det är helt OK, de kommer bli genomskinliga när de torkar. Var noga med att skölja ut blomsprutan när ni är färdiga.

Material

Papper

Många billigare sorters flock är gjord av papper eller cellulosamaterial (trä, alltså). Den är billig men ser sällan speciellt bra ut och bleknar med tiden om den utsätts för solljus. Processen kan ta några år, men det blir en märkbar skillnad vad tiden lider. Pappersflock har generellt rätt stora spån - vilket kan vara bra eller dåligt helt beroende på vilket utseende och vad för sorts textur man vill få till.

Sand

Sand innefattar både modellsand i olika grovlekar och vanlig hederlig sandstrandssand. Sand är tåligt, sitter bra och går med fördel att måla på. Sand funkar utmärkt för att simulera sand, grus eller barmark utan vegetation. Om sanden är färgad sedan innan så brukar färgen hålla rätt bra, men det blir oftast snyggare att faktiskt måla om sanden i den färg man vill ha och ge den en försiktig drybrush.

Skumplast

En sorts flock som är enkel att få tag på i modelljärnvägsaffärer är flock som är baserad på en slags skumplast - den kan vara allt från ett fint pulver till små kluster av något som mest påminner om en slaktad och sönderriven skummadrass. Oftast finns det en större färgskala att tillgå, så länge man håller sig inom naturfärger. Materialet släpper nästan inte färg alls över tiden och är en av de bättre materialen att jobba med om man vill ha riktigt finkornig flock.

Static Grass

En slags fiber som blir rätt lik gräs när man limmar fast den och som säljs av många olika tillverkare. Kan vara omständigt att täcka en större yta med och är inte heller lämpat för att ställa saker ovanpå. Kräver en viss finess för att applicera ordentligt. Även här är det viktigt att man blandar olika färger för att få ett trovärdigt utseende.

Sågspån

Billigt, lätt att få tag på och inte speciellt snyggt. Går att färga, men lider generellt av samma problem som pappersflocken.

Förvaring

Förvaring i plastburkar

Man köper alltsom oftast flock i plastpåsar. Det är en väldigt god idé att ha en plan för vad man ska göra av flocken redan innan man öppnar påsarna, annars riskerar man ha små bitar av statiskt laddat material som man sedan kommer hitta i dammsugarpåsarna de närmaste tre åren. Påsarna som flocken kommer i är oftast förslutna på ett vis som gör att man inte kan återförsluta dem när de väl är öppnade.

En bra förvaringslösning är plastburkar för att frysa in mat. De finns i dagligvaruhandeln och brukar kosta runt en femma stycket. Burkarna är tillräckligt stora för att man ska komma åt att ta upp flock med handen utan problem och i och med att de har tättslutande lock så slipper man problemet med flock överallt, till och med om (när) en stängd burk råkar ramla i backen.

Köp gärna några fler burkar än vad ni behöver från början - när man börjar blanda flock behöver man ju lägga även den uppblandade flocken i någonting.